שלום, אורח
קטגוריות
מאת: יעקב עזרא, מומחה לרפואה × טורופטית, תזו× אי ומאמן כושר אישי. מרצה ומלמד בתחומי התזו× ה, הרפואה והספורט בבית הספר למאמ× ים או× יברסיטת ת"א - וי× גייט, במדרשה לתרבות הגוף - אמריקה ישראל, ובמכון מור (חברת בת של קופת חולים כללית). לפגישת יעוץ בקלי× יקה: 0528567140
ויטמין a התגלה כבר בש× ת 1909, וחשיבותו לראיית לילה ולבריאות העור, השער, הציפור× יים והעצמות ידועה לכל. ב× וסף, ויטמין a הוא × וגד חמצון, והוא אף משחק תפקיד חשוב בוויסות גדילת תאים והתפתחות רקמות, וכן בשמירת מערכת חיסון תקי× ה.
הגוף יודע אף להפוכ קרוט× ואידים לוויטמין a, ויש לא פחות מ-600 תרכבות קרוט× ואידיות דוגמת בתא קרוט?ן וליקופן המגיעים אלי× ו מירקות כגזר ועגב× יה. כ-8% מהבתא קרוטן שבמזון מוסב לוויטמין a.
ויטמין a הוא שם כללי של תרכובות אחדות בעלות מב× ה ופעילות דומים, ה× מ× ות כולן עם קבוצה רחבה יותר של חומרים המכו× ים רטי× ואידים. ה× ציג המוכר של קבוצת החומרים בעלי פעילות של ויטמין a, המצויים בבעלי חיים, הוא הרטי× ול. רטי× ול הוא ויטמין a. מבחי× ה כימית הוא מוגדר ככוהל, והוא מסיס בשמן. דרכ המזון א× ו מקבלים אותו ממזו× ות שמקורם מן החי (במיוחד מוצרי חלב, חלמון ביצה וכבד.
שמות × וספים של ויטמן a ו× גזרותיו הם: בטא-קרוטן, אטרטי× אט, איזוטרטי× ואין, חומצה רטי× ואית, רטי× ול, טרטי× ואין
בצמחים יש× ם קבוצות חומרים, הקראט× ואידים, שאחדים מהם מתפקדים כפרו וימטין a, והמוכר ביותר הוא הבטא-קרוטן (ראה "א× טיאוקסיד× טים"). בטא קרוטן מורכב משתי יחידות וזרות של ויטמין a וממ× ו מתקבל ויטמין a אחרי פרוקו במערכת העיכול. מקורות במזון: מהחי ? כבד, כליות, שמ× ת, חמאה, חלמון ביצה. מהצומח ? גזר, בטטה, דלעת, משמש, מלון, תרד, ברוקולי, כרוב, כרובית ורוב המזו× ות שצבעם כתום או ירוק כהה. ויטמין a מתעכל ו× ספג יחד עם השומ× ים. הבטא קרוטן מפורק בחלקו על ידי א× זים המצוי בדופן המעי ובתוכ ככ מיוצר ויטמין a. כ 90% מהויטמין המצוי בגוף × אגרים בכבד, וכמותו שם מספיקה לחצי ש× ה עד ש× ה. במחלות × גיפיות שו× ות, בשחמת הכבד וכאשר × פגע תהליכ הספיגה, יורדת כמות הוימטין בגוף.
× שיאת ויטמין a מהכבד לרקמות השו× ות × עשית בסיוע × שאים חלבו× ים ספציפיים. תפקידים: ויטמין a על × גזרותיו השו× ות חיו× י לראיית לילה תקי× ה. הוא משתתף בתהליכי ההתמיי× ות של תאים, כלומר, בקביעת תפקודם הייחודי של תאים חסרי תפקוד מוגדר, תורם לתפקודן התקין של רקמת האפיתל (הרקמה החיצו× ית ביותר של העור ושל רקמת הריריות בגוף), של מערכת החיסון ושל מערכת הרבייה, וכן מעורב בתהליכ הגדילה. וימטין a ובטא קרוטן ממלאים תפקיד של בולמי חמצון (א× טיאוקסיד× טים) המגי× ים על מרכיבי גוף חיו× יים מפ× י תהליכי חמצון.
משחה המכילה ויטמין a מעלה את ייצורם של מרכיבים המשפרים את מראה העור ומפחיתים קמטים. ויטמין a הצליח להפחית באופן רצי× י קמטים בקשישים. על הממצאים מדווחים מדע× י או× יברסיטת מישיגן בארה"ב, בגליון החדש של כתב העת archives of dermatology.
ויטמין a הוא כוהל; בדרכ-כלל הוא × צרכ במזון בצורת הצבען (פיגמ× ט) האלק× י בטא-קרוטן, אשר הופכ בגוף לויטמין a. הויטמין × מצא בכבד, חמאה, שמ× ת, חלמון ביצה, שמן דגים ועוד. בטא-קרוטן מק× ה צבע כתום עז לפירות ולירקות רבים, אכ × מצא גם בירקות ירוקים: גזר, בטטה, דלעת, כרוב, תרד ועוד.
מקורות תזו× תיים וטבעיים
כבד, שמן דגים, ביצים, חלב ומוצריו, תפוזים, ירקות ופירות צהובים (גזר, משמש ואפרסק) וירקות בעלי עלים ירוקים כהים (תרד, ברוקולי) הם מקורות עשירים של ויטמין זה. כמו כן מוסיפים ויטמין a למרגרי× ה.
תכולת ויטמין a בסוגי מזון שו× ים: כבד בקר (מ× ה של 3 או× קיות או כ-68 גר`) מכילה iu 30,326 או כ-9.1 מיליגרם ויטמין a, ומ× ה כזאת מספקת למעשה את הצריכה בשבועית של ויטמין זה. מ× ה של 3 או× קיות של כבד עוף מספקת 13,900 יחידות בי× לאומיות של ויטמין a או כ-4.2 מיליגרם של הוויטמין. ספל של חלב דל שומן (מועשר) מכיל 500 יחידות ויטמין a או 0.15 מיליגרם; ספל של חלב מלא (שאי× ו מועשר) מכיל רק 306 יחידות ויטמין או 0.092 מיליגרם; או× קיה אחת של גבי× ת צ?`דר מכילה 300 יחידות ויטמין או 0.09 מיליגרם; ביצה אחת מכילה 280 יחידות או 0.09 מיליגרם; כפית מרגרי× ה מכילה 504 יחידות או 0.15 מיליגרם, כפית חמאה מכילה 355 יחידות או 0.11 מיליגרם; 3 או× קיות של דג סלמון מכילות 300 יחידות או 0.09 מיליגרם; כוסית יוגורט דל שומן מכילה אכ 115 יחידות או 0.035 מיליגרם, ואילו פירות וירקות אי× ם מכילים כלל ויטמין a אם כי מכילים כאמור בתא קרוטן שחלקו מוסב בגוף לרטי× ול.
תסמי× י חסר
במצבים של מחסור קשה אצל מבוגרים וילדים מעל גיל 8 מטפלים עם 50,000 יחידות, עד שרמת הויטמין בדם חוזרת לתיק× ה.
עיוורון לילה הוא התסמין המוקדם ביותר של מחסור בויטמין a. תסמי× ים אחרים כוללים עור יבש וגס, איבוד התיאבון ושלשול. התי× גודת לזיהומים פוחתת. עלולים להופיע יובש ודלקות בעי× יים.
מחסור חמור עלול לגרום כיבים בקר× יות ועצמות ושי× יים חלשות.
תסמי× ים וסיכו× ים ב× טילת כמות עודפת
× טילת כמות עודפת לתקופה ממושכת על-ידי מבוגרים עלולה לגרום כאב ראש, בחילה, שלשול, יובש וגרד בעור, × שירת שיער ואיבוד התיאבון. גם עייפות ואי-סדירות של הווסת הם תסמי× ים שכיחים.
במקרים קיצו× יים עלולים להופיע כאבים בעצמות והגדלת הכבד והטחול.
מי× ון גבוה של בטא-קרוטן עלול לצבוע את העור בכתום, אכ אין בככ סכ× ה.
× טילת כמות עודפת של ויטמין a בהריון עלולה לגרום מומים ביילוד.
מ× ה יומית (rda)
המ× ה היומית המומלצת היא:
450 מיקרוגרם (מלידה עד גיל ש× ה),
300 מיקרוגרם (1 - 6 ש× ים),
400 מיקרוגרם (7 - 8 ש× ים),
575 - 750 מיקרוגרם (9 - 17 ש× ים),
750 מיקרוגרם (מבוגרים מעל גיל 17),
1 - 1.1 מ"ג (× שים מי× יקות).
התחבר לשליחת תגובה
לא פורסמו עדיין תגובות למאמר זה